Radio Wilhelmina

×

30 mei: Wilhelminadag live vanuit Hotel New York

Luister hier naar de feestelijke uitzending van Radio Wilhelmina die live op Rijnmond werd uitgezonden. Meer dan 120 jaar geschiedenis van de Wilhelminapier in 40 minuten. Presentatrice Mirjam de Winter ontvangt vele gasten, waaronder Dorine Hermans, Jurgen Bey, Ntjam Rosi, Zoot Derks, Eelco Geill en Bram van Norden. Met een officiële overhandiging van tijdcapsuledocumenten aan Jantje Steenhuis van het stadsarchief.

Kwartiertje Pier met Joan de Vos.

Joan de Vos kent de Wilhelminapier nog uit de jaren tachtig, toen ze als art director de pier als locatie ontdekte voor de Argentijnse filmregisseur Alejandro Agresti. Later hielp zij haar zus Dorine de Vos met de inrichting van Hotel New York. Maar haar bijzonderste project was het illegale visrestaurant voor de deur van het hotel.

Kwartiertje Pier met Petra Rutten.

Petra Rutten is de stille kracht van Las Palmas, het restaurant van Herman den Blijker op de pier. Heeft met Jamie Oliver en Gordon Ramsey gewerkt en komt pas sinds kort regelmatig op de Wilhelminapier.

Kwartiertje Pier met Peter Huijsmans.

Peter Huijsmans is voorzitter van de VVE Montevideo en daarbuiten ook een actieve pierbewoner. Na een stevige carrière bij de politie werd hij gevraagd om Hoofd van de Koninklijke en Dipolomatieke dienst te worden. Zijn laatste dienstjaren bracht hij door in Bosnië Herzegowina. Tegenwoordig wil hij alleen nog maar genieten, samen met zijn vrouw. Dat doet hij met volle teugen op de 13de etage van Montevideo en beneden op de pier.

Kwartiertje Pier met Petra de Koning.

Een meisje van zuid dat via Kralingen terugkeerde naar haar geboortegrond. Petra de Koning werkt voor duurzame projecten en heeft zo haar ideeën over de duurzaamheid van haar geliefde Wilhelminapier. Tijdens de door haar georganiseerde burenborrels komt een mooi buurtparkje in plaats van een dure parkeerplaats af en toe ter sprake. Een ding is zeker ; ze gaat nooit meer weg van de pier.

Sushi Madonna

Reporter Thomas Kuijpers liep binnen bij het Suhsi-restaurant onder in de Montevideo-toren. Een aantal weken geleden keken we ze wel even vreemd op toen Madonna binnen kwam lopen om zich tegoed te doen aan de Japanse delicatesse. Elaine Chan heeft Madonna heel de avond bediend en Thomas sprak uiteraard even met haar.

Waar en hoe drinkt Pellè zijn koffie?

Open Rotterdam-reporter Thomas Kuijpers nam een kijkje in Lantaren/Venster. Inmiddels alweer 3,5 jaar op de pier en een favoriete plek voor Feyenoord-spits Graziano Pellè om rustig een kopje koffie te drinken.

Gerard Steenbergen vertelt over de VN-missie naar Korea

Thomas Kuipers, reporter op de Wilhelminapier, spreekt voor Open Rotterdam met Gérard Steenbergen, directeur van LP2, over de soldaten die tijdens de VN-missie van 1950 vertrokken naar Korea, vanaf de pier. In LP2 opent hierover binnenkort een expositie.

Ger en Nelly Hogendoorn wonen in De Rotterdam

Open Rotterdam-reporter Thomas Kuijpers, spreekt met Ger en Nelly Hogendoorn. Ze huren een gloednieuw appartement op de 18e verdieping van 'De Rotterdam'. Al waren ze bijna niet verhuisd omdat ze niet wisten waar de kattenbak heen moest.

Het drollenveldje

Grijs van het beton, rood van de stenen en zwart van het asfalt zijn de kleuren die daar op dat deel van de Kop van Zuid domineren. Groen gras is moeilijker te vinden. En dat terwijl je voor Hotel New York met een geweldig uitzicht van de zon kan genieten. Toch hebben veel bewoners van de pier een viervoeter, en dat levert soms conflicten op.

Logeerkamers in Montevideo

Collega Thomas Kuijpers klopte aan bij Bram van Wendel de Joode. Hij is voorzitter van de VVE in de Montevideo-toren. Daar hebben ze wel heel bijzondere kamers op de 3e verdieping, waar bewoners hun gasten kunnen laten slapen.

Eelco Geill praat over de pier

Wanneer is een stad een metropool? Landschapsarchitect Elco Geill heeft een heldere definitie. Eelco werkt voor de gemeente en houdt zich al jaren bezig met de buitenruimte op de pier. Binnenkort verhuisd zijn afdeling naar De Rotterdam.

Kunst op de pier

Thomas Kuijpers spreekt voor Open Rotterdam met Marjolijn van der Meijden over kunstwerken op de pier. Wat doet die watertoren daar toch?

Jacqueline Blom stelt vragen aan de toekomst.

Voor de verzegeling in 2013 maakte actrice Jacqueline Blom een bijzondere audio track op basis van de meer dan 1000 vragen aan de toekomst die in de tijdcapsule zijn opgeborgen. Laat je meevoeren door deze hallucinerende monoloog!

Mieke van der Linden zit bij Wakker Rijnmond

Toen de 10-jarige Koningin Wilhelmina in 1891 Rotterdam bezocht, kende niemand in Nederland nog het verschijnsel Koninginnedag. Op 30 april jl, vier dagen na de allereerste Koningsdag in 122 jaar, was Mieke van der Linden bij Wakker Rijnmond om te vertellen over invented tradition en over de eerste Wilhelminadag.

De Stenen Tijdmachine met Riek Bakker

Roland Vonk vraagt Riek Bakker, stedebouwkundige en initiator van de Kop van Zuid, welke vragen er in de tijdcapsule moeten. Uitzending van het programma Rijnmond staat stil op 29 maart 2013.

De Stenen Tijdmachine met Arnoud Holleman

Paul Verspeek vraagt kunstenaar Arnoud Holleman, bedenker van de tijdcapsule, welke vragen aan de toekomst hij er zelf in gaat stoppen. Uitzending van het programma Rijnmond staat stil op 24 mei 2013.

De Stenen Tijdmachine met Elvan en Koen

Erik Post interviewt Elvan en Koen, twee scholieren van basisschool de Schalm op Katendrecht. Hoe zien zij de toekomst? Uitzending van het programma Rijnmond staat stil op 26 april 2013.

De Stenen Tijdmachine met Inez Weski

Interview met strafadvocate Inez Weski. Lopen er in 2135 nog criminelen rond? Uitzending van het programma Rijnmond staat stil op 17 mei 2013.

Chris Natuurlijk interviewt Martijn van Calmthout en Arnoud Holleman

In de tijdcapsule zit ook De Survivalgids voor de toekomst van wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout. De gids gaat over de wereld van morgen met de kennis van nu. Op de Wilhelminapier gaat Chris Natuurlijk in gesprek met de bedenker van het project en de schrijver van de Survivalgids. Uitzending van 30 mei 2013.

De Stenen Tijdmachine met Bikvanderpol

Paul Verspeek interviewt kunstenaarsduo Liesbeth Bik en Jos van der Pol. Hoe zien zij de toekomst en hoe zal de kunst er dan uitzien? Uitzending van het programma Rijnmond staat stil op 10 mei 2013.

De Stenen Tijdmachine met Jan Hoeijmakers

Roland Vonk interviewt Jan Hoeijmakers, hoogleraar Moleculaire genetica aan de Erasmus Universiteit. Hoe groot is de kans dat hijzelf de opening van de tijdcapsule in het jaar 2135 nog zal meemaken? Uitzending van het programma Rijnmond staat stil op 19 april 2013.

Middag aan de Maas met Arnoud Holleman

Op 19 december 2012, bij de lancering van deze website, was Arnoud Holleman te gast bij Radio Rijnmond. In middag aan de Maas spraak hij (voor het eerst) over de Wilhelminasteen, die toen nog bij niemand bekend was...

Jantje Steenhuis over de tijdcapsule

Het is 30 mei, de dag van de feestelijkheden. Onderdeel van die feestelijkheden is het overhandigen van een kopie van alle 1000 vragen die in de steen zitten aan de directeur van het Stadsarchief Rotterdam, Jantje Steenhuizen. Thomas Kuijpers en Mark van Dale in gesprek met de vrouw die de documenten vanmiddag in ontvangst zal nemen.

Herman den Blijker

Tussen het feestgedruis van de Wilhelminadag door is Thomas Kuijpers, normaal verslaggever bij OPEN Rotterdam maar deze week speciale Radio Wilhelmina-repoter, ever naar binnen gelopen bij restaurant Las Palmas. De werkplek van eigenaar en chefkok Herman den Blijker. Lang heeft hij getwijfeld om op de Wilhelminapier iets op te starten, maar nu hij er eenmaal zit...wil hij nooit meer weg.

Achter de schermen bij de watertaxi

Per toeval ontdekte Thomas Kuipers dat de onderhoudswerkplaats voor de watertaxi's is gevestigd op een drijvend ponton naast Hotel New York. Wil van den Dool, onderhoudsmonteur leidde hem achter de schermen rond.

Cees Scherpenisse over de Cruise Terminal

Verslaggever Thomas Kuijpers rent al heel de week rond op de pier en crashte dit keer bij Cees Scherpenisse. Hij is terminalmanager van de Cruiseterminal met de mooiste werkplek van Rotterdam.